• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • HOUSE IN TAMATSU, OSAKA, JAPAN

journal

 
25 / 11 / 2015
House is designed for family couple with 2 kids. It is situated in urban area of Osaka, Japan, with floor area only 43.21sqm. Surroundings are varying from small houses, small factories and small office buildings which coexist without any harmony. Former house of the client, stood at exact same site, and was a two-story wooden house. The adjacent buildings were too close to let natural light enter into the house. Therefore the one of the crucial requests was to make family room (living area, dining area and kitchen) to be as large as possible and bear no pillars or road-bearing walls, so that natural light would freely enter the house, especially into the family room. 

According to the client’s lifestyle, the parents’ bedroom as well as wet areas were placed in the ground floor, family room was placed in the first floor, and second floor housed rooms for kids. Terrace was placed on the roof. 

Due to structural reasons, the large openings which are faced to street could not be placed on first floor of the building. Therefore, second floor's volume was rotated to 14 degrees from the main building axis, thus interstitial spaces between the rotated wall and the outer wall turned into voids. The skylight was positioned in the upper section of the void, allowing natural light to enter the family room in the first floor.

Moreover, one of the rotated is also inclined on the vertical plane, and the part which overlaps the stairs is raised up, and resembles origami or a facet.
This white box-shaped building is completely distinct from the building of its surrounding neighborhood.

Architects: Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio
http://kenjiido.com/
Photos by Yosei Sasakura
Text by Kenji Ido
close

Subscreva a nossa Newsletter, para estar a par de todas as novidades da nossa edição impressa e digital.