Vivienda Particular

15 / 12 / 2016
www.cireraespinet.com
Designers: Cirera + Espinet
Photografer: Jose Hevia
Year: 2016

 
It’s a dwelling in the heart of Gracia’s neighbourhood in Barcelona. The flat has a rectangular print with natural light coming in from both sides. The concept was to have a wide open space focussing on the light, to connect both sides.

The idea was to eliminate all partition walls and use furniture that did not reach the ceiling (albeit glass enclosures were used to close the gap), so that they preserved the integrity of the ceiling beams and the light passed through.

The mandate was an industrial but warm style. The use of continue pavement and inox in the main parts of the flat contrasts with a “wooden hut” in the living room, where the light is at its most.

The “separator” piece of furniture not only acts as a corridor but also serves as a connexion between day and night zones and provides alternative uses. Cirera + Espinet wanted to create a impactful and dynamic area and thus different materials such as white and green melamine and fir wood were used in here and other part of the flat.