The Courtyard House

Replacing a garage with a luminous courtyard house
12 / 06 / 2017
www.deroseesa.com 
De Rosee Sa have designed a house on the site of a former garage in West London. The site is narrow and deep, located between terraced gardens on one side and a row of 16 lock-up garages on the other. The owners of the site lived across the road and originally bought it to prevent it from being developed.

Seeing an opportunity, our clients decided to develop the land themselves. Planning restrictions allowed a single storey above ground, so we proposed a basement to meet the client’s brief for a two-bedroom house.

Windows in the the boundary wall were not possible. In response to this, our design includes two atria that bring daylight into courtyard spaces and roof lights throughout to draw light into the house.
The house's interior spaces give onto the new courtyards through steel and glass ‘Crittal' style doors. Western red cedar clads the courtyard walls and passes inside to clad the small rooms (study, cloakroom, utility).

The clients have now sold their old house to occupy this one.