Villa QDC

Extension and transformation of offices into a private house on Lake Geneva, 2016
17 / 06 / 2016
Architects: MEYER ARCHITECTE, Philippe Meyer
www.meyer-architecte.ch

Photos: Joël Tettamanti
www.tettamanti.ch 
It’s a metamorphosis.
That of a place occupied by the landscape but described as uninhabitable simply because it is uninhabited.
It’s precisely this landscape, deeply engraved by the horizon, that led our intervention. The first approach was to open. Open to sight, open to air and to light. The transformation proceeds through demolition.
Gradually, the space is liberated by the fall of the walls. Nothing left to do than conserve and use the house’s well disposed and regular structure.

This house is a mimesis.
The upper line of the railings marks an otherwise implicit parallel with the lake.
The horizontal pathway that follows it scans the landscape.
Wrapped in a continuous glass facade, the spaces are distributed over a carpet of travertine stone, blurring the limits between interior and exterior.
In the end it’s not a glass house but a reflection on the water mirror.

The lake, is it the house?
“Transparency is a disregarded reflection”

Eugène Atget